gezondheidsonderzoeken en socialisatie

 
Een eigen nestje fokken doe je niet zomaar even "er tussendoor", het is een hele verantwoordelijkheid die ik dan ook heel serieus neem. Niet alleen zullen beide ouders de twee gezondheidstesten moeten afsluiten met een positief fokadvies maar zal ik als verantwoordelijke fokker de pups volgens een socialisatieschema moeten socialiseren om ze klaar te maken voor de drukke en veeleisende wereld waarin we tegenwoordig leven.
 
Ik fok volgens de regels van de Nederlandse Whippetclub en daarvoor moeten beiden ouders vrij bevonden worden van; de erfelijke afwijking PRA (Progressieve Retina Attrofie).
Er wordt alleen een nestje gefokt als beide ouderdieren een positief fokadvies krijgen en dus vrij zijn van bovenstaande aandoening. Tevens zullen beide ouderdieren onderzocht worden op hartafwijkingen d.m.v. kleurendoppler. Met kleurendoppleronderzoek kunnen lekkages, vernauwingen of afwijkende verbindingen (shunts) worden vastgesteld. Dit onderzoek is niet verplicht door de Nederlandse Whippetclub maar ik en een steeds groter wordende groep Whippet fokkers vindt deze test een voorwaarde om verantwoordelijk te fokken. 
Begin 2017 zijn zowel Lewis als Dizzy beide vrij bevonden van oog- en hartafwijkingen.
 
De socialisatie begint al meteen bij de geboorte van een pup. Alle pups groeien op in huiselijke kring (midden in onze huiskamer) en zullen veelvuldig met allerlei soorten mensen en situaties in aanraking komen. Er zijn tegenwoordig hele mooie socialisatie schema's voor pups hun eerste levensjaar. Wij zullen er alles aan doen de pups de eerste 8 weken dat ze bij ons zijn alle socilaisatieperiodes (week 1 t/m 8) te laten doorlopen zodat u een gelukkig en gezond hondje met een vrij karakter kunt verwelkomen in zijn/haar nieuwe leven.